guarantee

 

Nakupovanje v drugih državah EU, bodisi preko spleta ali v samih državah, je vedno pogostejše. Pri večini teh nakupov ni razloga za pritožbo, pa vendar. Zgodi se, da naš nakup ni izpolnil pričakovanj in obljub dobavitelja. Kaj storiti?

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj primerov nezadovoljnih kupcev in nasvete, kaj storiti.

Primer 1

Janez je kupil prenosni računalnik, ki je deloval normalno, v skladu s pričakovanji. Šele po več kot letu dni uporabe je ugotovil, da ima računalnik manjši spomin od predvidenega.

Čeprav tega ni takoj opazil in je računalnik lahko brez težav uporabljal še naprej, izdelek ni ustrezal oglaševanemu opisu ob nakupu.

Kaj storiti? Janez lahko od prodajalca zahteva vračilo denarja.

Primer 2

Viktor je živel in delal v Nemčiji, kjer je običajno, da imajo izdelki petletno garancijo. Marca 2012 je v svojem rodnem kraju na Madžarskem kupil nov pralni stroj, ki je aprila 2013 začel puščati vodo.

Pritožil se je pri predstavniku proizvajalca na Madžarskem, ki pa ni hotel o uveljavljanju garancije nič slišati. Rečeno mu je bilo, da na Madžarskem garancija ne velja pet let, ampak eno.

Kaj storiti? V tem primeru so bile Viktorjeve pravice potrošnika v EU kršene. Znova bi se moral obrniti na proizvajalca in uveljavljati svojo pravico do dvoletne garancije.

 

Dveletna garancija

Izdelek, ki ste ga kupili kjerkoli v EU, lahko v dveh letih vrnete in zahtevate njegovo popravilo ali zamenjavo, če se izkaže, da ima napako, oziroma da ne ustreza izdelku iz oglasa. Če izdelka ni mogoče popraviti ali zamenjati v razumnem času ali brez težav, lahko zahtevate vračilo denarja ali znižanje cene. Dveletna garancija začne veljati od dneva dostave izdelka. Prodajalca morate o napaki obvestiti v dveh mesecih po njenem odkritju.

 

Dodatna garancija prodajalca

V trgovinah vam pogosto ponudijo dodatno garancijo, ki je že vključena v ceno ali pa zanjo zahtevajo doplačilo. Dodatna garancija ne nadomesti dveletne garancije, ki še vedno velja.

Podobno velja v primeru, kadar kupite nov izdelek v trgovini ceneje, vendar „brez“ garancije. To pomeni, da izdelek nima nobene dodatne garancije. Za izdelek namreč še vedno velja dveletna garancija, če se izkaže, da ima napako, oziroma da ne ustreza oglaševanemu izdelku.

Primer 3

Mojca je kupila sušilec za lase s šestmesečno garancijo prodajalca, kar pojmujemo tržna garancija. Po osmih mesecih se je sušilec pokvaril in odnesla ga je nazaj v trgovino, kjer so ji dejali, da je garancija sušilca potekla in da ji ne morejo vrniti denarja.

Kaj storiti? Mojca je pravilno opozorila, da za sušilec velja dveletna garancija v skladu z evropsko zakonodajo za varstvo potrošnikov in da šestmesečna garancija predstavlja samo dodatno zaščito.

 

Rabljeno blago

Za rabljeno blago se lahko kupec in prodajalec dogovorita za garancijski rok do dveh let, vendar ta rok ne sme biti krajši od enega leta, kar mora kupec ob nakupu vedeti.

 

Torej, če imate razloge za pritožbo, lahko povsod v EU uveljavljate naslednje pravice in odgovornost:

  • če izdelek, ki ste ga kupili, ni enakega videza ali ne deluje tako, kot je bilo oglaševano, oziroma z njim niste zadovoljni, ga imate pravico zamenjati brez dodatnih stroškov ali, če se izdelek ne zamenja v sprejemljivem roku, zahtevati nazaj denar;
  • če kupite blago, ki se izkaže za pokvarjeno, vam morajo proizvajalci dati nadomestilo za morebitno telesno poškodbo oziroma škodo na vaši lastnini;
  • če od trgovca izdelke oziroma storitve kupite po pošti, telefonu, faksu ali internetu, imate glede garancij enake pravice, kot če bi jih kupili v trgovini.

 

Vir: Evropska komisija